Ja Jan Helge, nå er dagen kommet, dagen du har fryktet i så mange år, for du må jo ha vært redd for at løgnene dine på ett eller annet tidspunkt skulle komme til overflaten alle de gangene din tidligere bestevenn har forsøkt å få saken sin gjenopptatt? Kanskje hadde du begynt å slappe litt av etter alle de tidligere avslagene og alle årene som er gått, men inni deg hadde du alltid denne lille frykten, og 18 Februar 2021 ble frykten din til virkelighet.

Jeg kan også se for meg hvor sjokkert og overrasket du selv må ha blitt for 20 år siden da politiet sa de hadde Viggos DNA fra åstedet. Det første du tenkte var hvordan, for du visste jo veldig godt at Viggo aldri var der. Det må jo ha vært veldig forvirrende at politiet hele tiden ledet deg til å mene at Viggo var med? Endte du opp med å tro på det selv? Jeg tror ikke det, jeg tror du grep muligheten da du fikk den til å selv slippe unna. Verken mer eller mindre. Hvorfor skulle du, som drepte, mishandlet og voldtok to små barn bry deg om at kompisen din ble hatet av hele Norge og måtte sone resten av livet i fengslet, så lenge du selv slapp å stå til ansvar?

Men nå har du likevel, etter alle disse årene, fått en ny sjanse Jan Helge. En ny sjanse til å gjøre det riktige. En ny sjanse til å ta ansvar for dine handlinger, for den smerte du har påført Stine Sofie, Lena, deres familier og ikke minst din tidligere bestevenn Viggo og hans familie.

Men vi vet begge to at det ikke ligger i din natur og ta ansvar, men heller dytte skylden over på andre hvis du kan. Så jeg har ingen tro på at du velger den rette utveien, men så vet du også at den eneste måten å redde litt av deg selv og fremtiden på er ved å fortelle sannheten. Du vet veldig godt at du ikke overlever en rettssak når du på nytt må forklare deg om hva som skjedde den kvelden, og svare på nye spørsmål som hvorfor sæden din ble funnet i Stine Sofie sin endetarmsåpning når du hele tiden hevdet at du aldri hadde ereksjon? Når du foran en fullsatt sal må forklare deg om hvorfor du fikk utløsning når du hevder å være under tvang og trusler fra din bestevenn. Hvordan vil du på en troverdig måte forklare deg om dette, og alle de andre løgnene? Du vet innerst inne, at dette vil du aldri klare Jan Helge. Og husk denne gangen har du ikke politiet som sitter å holder deg i handa og bevisst endrer og skjuler bevis slik at det skal passe med det du forteller. Denne gangen blir ikke vitner og bevis tilbakeholdt for retten. Denne gangen blir du stilt alle de vanskelige spørsmålene. Nei denne gangen Jan Helge, kommer du til å bli kledd naken foran hele Norge som den psykopaten du er. Men kan du takle det Jan Helge?

Slik jeg ser det har du 3 valg Jan Helge.

Det første og beste valget ville være å fortelle den fulle og hele sannheten, ta på deg ansvaret for det du har gjort og samtidig frikjenne Viggo. Dette vet du vil medføre en lynsjestemning Norge aldri tidligere har sett, og det hatet som Viggo har fått kjenne på i 21 år vil blekne ift det hatet som da vil rette seg mot deg. I så måte kan jeg forstå at det blir vanskelig for deg å fortelle sannheten selv om du aldri så mye vil. Samtidig er det jo også en mulighet for at du får litt respekt for å faktisk fortelle sannheten, selv etter så lang tid.

Men så er du heldig da, slik du har vært hele veien i denne saken, eller for å bruke dine ord, flaks, med at du nok en gang, 21 år senere, har muligheten, ikke bare til å være ærlig, men nok en gang har du muligheten til å dytte skylden over på noen andre. For her har du faktisk nok en gang muligheten til å la noen andre ta støyten for deg, nemlig politiet. For det var jo politiet som forledet deg til å anklage Viggo. Selv hadde du ikke tenkt tanken på å skylde på Viggo, kun bruke han som alibi for han var jo ikke så god til å huske nøyaktige klokkeslett. Men da Geir Hansen gir deg ideen om at du kan være offeret og du forstår at Politiet lett vil tro på deg om du sier Viggo var med, ja da griper du muligheten, og på ett eller annet vis kan jeg forstå at du gjorde det. Og sitte i et rom med maktpersoner som politiet som villig gir deg muligheten til å ikke bare skylde på viggo, men lar deg til og med endre forklaring flere ganger slik at den til slutt passer med politiets beviser, det må jo også ha vært svært tøft og forvirrende. Jeg er sikker på at hvis du hadde sagt den gangen at du var alene, hadde politiet likevel ikke trodd deg og fremdeles ment at Viggo måtte ha vært med. I så måte er det politiet som har gjort en stor feil ved å forlede deg på dette viset, ved å forvirre deg med at de har DNA bevis, og endrer til og med tidslinjen for å få Viggo til å passe inn i den. Så dette er kanskje den beste muligheten du har til å redde litt av deg selv JH? Og håpe at sinnet blir rettet mot styresmaktene og ikke mot deg selv. Og ta offer rollen som du har spilt hele livet. En rolle du kjenner så godt.

Din siste mulighet er selvfølgelig å fortsette i samme spor, og forsøke å lyve deg gjennom rettssaken en gang til. Kanskje er det det beste, at folk får se deg svare på alle de ubesvarte spørsmålene, alle spørsmålene du slapp å svare for første gangen. Men uten tvil vil dette være det verste alternativet for deg.

Jeg er spent på hva du velger å gjøre Jan Helge, om du vil redde æren ved å være ærlig å ta ansvar på tross av konsekvensene, om du vil spille offer nok en gang og dytte skylden over på styresmakta, eller om du rett og slett vil fortsette i samme spor og bli avkledd foran hele Norge.?

Men du kjenner det i hele deg og du vet det veldig godt Jan Helge, at sannhetens time har kommet, det er ikke lenger noen steder å rømme.

Det er nå du har muligheten til å ta et riktig valg, og jeg håper du gjør det for alle de berørte parters del, inkludert deg selv.

På tross av din manglende evne til å føle empati for andre mennesker, er jeg sikker på at du likevel har kjent på den dårlige samvittigheten om hva du har gjort mot Viggo, den eneste ekte vennen du hadde som ikke dømte deg, din venn, som selv i avhør hos politiet, bare snakket godt om deg. Din eneste venn, som du ikke bare kastet til ulvene men sto stille å så på mens de spiste han opp.

Tiden er kommet Jan Helge, nå er alt opp til deg om hvordan du vil komme ut i enden av tunnelen, for du vet best av alle at Viggo er uskyldig og at han kommer til å bli frikjent uansett. Og da står det kun en mann tilbake, og det er deg.

Du slipper ikke lenger unna Jan Helge, du kommer til å stå tilbake som den eneste gjerningsmannen uansett, men du velger selv hvilket bilde som kommer til å henge igjen etter deg. Du kan ha den beste advokaten i verden, det hjelper deg ingenting Jan Helge, og det vet du også. Mange sier at du er dum med lav IQ, men så dum er du ikke at du skjønner at sannheten snart ligger på bordet.

Lykke til med dine valg og fremtiden, for din del håper jeg du tar det rette valget og forteller sannheten uten å skylde på verken politi eller andre forhold. Sannheten er at du hadde planlagt handlingen din, du nøt det som skjedde mye nok til å få orgasme, og du var i fnisete stemning da du senere på kvelden var på besøk hos Viggo. Denne kvelden fikk du oppfylt flere av dine fantasier, vold, sex og drap, ikke rart du var fnisete og høy! Jeg forstår at det er svært vanskelig for deg å fortelle sannheten, for du er ikke dummere enn at du forstår hvordan folk vil se på deg da. Men jeg håper likevel at du kan grave dypt i deg selv og for første gang ta et valg som ikke gavner bare deg men som også er riktig og sannferdig. Og gjør du det kjapt slipper du antageligvis unna hele rettssaken.

Sannheten kommer alltid frem, det kan ta timer, uker , måneder eller til og med år, men at sannheten til slutt kommer frem, det gjør den alltid.