Sannheten er som oftes ikke en intrikat historie full av store usannsynligheter og logiske brister. Den er som regel ganske rett frem.

DNA – Det som i sin tid ble hevdet å være Viggo sitt DNA, og DNA fra to gjerningsmenn, viser seg å likevel ikke stemme. Den samme testen som viste allel 10 som Viggo og over 50 % av den mannlige befolkningen innehar, viste ved første test 4 forskjellige mennesker. I 20 år har Viggo hevdet at han ikke var på åstedet, han har bedt om at DNA prøver testes, han har sagt at politiet enten lyver eller tar feil. Til slutt viser det seg at Viggo har rett. Jeg personlig tror ikke Viggo hadde turt å hevde dette, eller bedt om ny gjennomgang av DNA prøver om han visste at han var skyldig. Hele DNA beviset mener jeg styrker Viggos påstand om at han ikke deltok i drapene. Og det faktum at det er funnet 100 % DNA match på Jan Helge Andersen i form av kjønnshår og sæd, han som hevder å ha deltatt minimalt i overgrep og drap virker for meg usannsynlig å være sannheten så lenge det faktisk ikke er funnet noe som helst DNA spor etter Viggo Kristiansen. Jeg tror ikke Viggo kunne ha klart å ikke legge igjen spor sterkere enn Jan Helge sitt om det Jan Helge sier er sant.


Mobilbeviset – Her må folk gjerne argumentere seg grønne om astronomiske forhold og muligheter, men faktum slik jeg ser det er at det er helt umulig at Viggos tlf kan ha vært på åstedet eller i umiddelbar nærhet da drapene på jentene ble begått. Det er så enkelt som at mast EG-A som Viggos tlf var koblet opp mot hele kvelden ikke gir dekning til åstedet. Utallige tester er utført av Telenor og Teleplan, ingen av dem klarte å få kontakt med EG-A masten fra åstedet eller umiddelbar nærhet. Det er 6 andre master i området som gir signal til Baneheia og åstedet, EG-A er ikke en av dem. Selv da de 6 andre mastene ble slått av klarte de likevel ikke å få dekning fra EG-A på eller i nærheten av åstedet. I tillegg er det slik at EG-A både var og er en retnings fokusert basestasjon som peker østover. At den er retnings fokusert betyr at den både mottar og sender over mye lengre avstander i den retningen den peker, mens den sender og mottar mye kortere i motsatt retning, altså baksiden. Bommen og åstedet ligger ca i vest-sør- vest og sør-vestlig retning i forhold til EG-A. Slik jeg ser det var det kun en ting som gjorde Teleplan og Telenor, jeg vil kalle det forvirret istedenfor usikker, det var at politiet hevdet å ha DNA fra Viggo og to gjerningsmenn. Dette kan ha vært avgjørende for at det ble lagt inn et usikkerhetsmoment i form av om det var helt spesielle astrofæriske forhold så kunne det kanskje være mulig. For meg er svaret enkelt, mobiltlf kobler seg ikke mot EG-A fra åstedet, fordi det går bare ikke, den sender ikke signal der. Du må faktisk helt opp til bommen og inn på EG før den kanskje kobler seg opp, og selv der er det andre master som er sterkere enn EG-A. Dette støtter igjen opp om hva Viggo har sagt i 20 år, han var ikke med på drapene. Det faktum at det var politiet som gjorde Viggo oppmerksom på mobiltrafikken og ikke ham selv synes jeg styrker beviset enda mer. At Viggo skal ha løpt i skytteltrafikk mellom åsted og bom for å sende flørtende tekstmeldinger hadde han verken hatt tid til, og strengt tatt hvem hadde gjort det hvis de holdt på å drepe to barn samt true kompisen sin? Det gir selvfølgelig ingen mening, og igjen er jo svaret både innlysende og enkelt, tlf var ikke på åstedet, det er ubestridt at Viggo var den som brukte sin egen tlf altså kan han ikke ha vært på åstedet uansett hvor mye man vil at han skal ha vært der…Og det trenger man faktisk ikke være ekspert for å forstå heller. At 42 mennesker passerte bommen i samme tidsrommet uten å se verken Viggo eller sykkelen styrker også at Viggo aldri var der.


Drapsvåpenet– Jan Helge hevdet at jentene ble drept med en Morakniv med blått skaft og hakk i eggen. Det er blitt avkreftet av kriminaltekniske laboratorium at en slik kniv kan ha blitt brukt. Det faktum at Jan Helge, som var veldig interessert i kniv og som ofte gikk med kniv ute, ikke kan se forskjell på en morakniv og en annen kniv er helt utenkelig. Alle vet hva en morakniv er, selv de som har null interesse for kniv. Så bare det at Jan Helge lyver om hva slags kniv som ble brukt, og at det faktisk mangler en kniv fra Jan Helge som han ikke kunne gjøre rede for styrker min tro i at Jan Helge var en ensom gjerningsmann. Hvorfor ellers skulle Jan Helge lyve om hva slags kniv som ble brukt og i tillegg beskrive våpenet som en kniv han visste Viggo hadde?


Følelser – Det faktum at Jan Helge virket å være en gutt med svært lite empati og følelser synes jeg styrker mistanken om han som ensom gjerningsmann. Det er ofte disse lunefulle som er farlige. At han opplevdes som stille og litt i bakgrunnen må ikke blandes med snill og sjenert nødvendigvis. Det er mange som liker å holde seg i bakgrunnen og bare observere, de som aldri deler noen ting. Da Jan Helge vitnet om hvordan jentene ble misbrukt og drept viste han ingen følelser. Da Viggo vitnet om sine overgrep fra ungdommen strigråt han og viste dyp anger og skam. Jeg er ikke av den typen som tror at Viggo er en enormt dyktig skuespiller. Jeg vil derimot påstå at han egentlig er en ganske åpen bok og lett å lese, og at han ved flere anledninger har vist at han evner å vise både følelser og empati.


Personligheter – Mye er blitt hevdet om Viggo, og mye er sant. Men hvis man ser på de siste 2-3 årene før drapene, da er Jan Helge 15-16 år og Viggo er 18-19 år. På dette tidspunktet har Viggo begynt å jobbe, han er blitt myndig, han får seg nye venner, han er ekstremt opptatt av sykler og sykling, spiller fotball med kollegaer, han roer seg ned og begynner å bli voksen. Han kan gå på byen og ta seg noen pils, og kollegaene beskrev han som en god og arbeidsom kar. Viggo var også en slik som gjerne hjalp andre hvis han kunne og da spesielt om det var noe med sykling eller mekkings. På samme tid starter Jan Helge sin utdannelse som baker. Han har vanskelig for å få nye venner, han blir beskrevet av klassekamerater som en raring, han dusjer sjeldent og ting går litt tregt. Det eneste positive Jan Helge har er Heimevernet. Her blir han etterhvert lagleder og får lov til å blomstre. Jan Helge har lenge vært svært interessert i alt som har med militæret og krigen og gjøre. Jan Helge er vokst opp i en familie hvor militæret har hatt en stor betydning. Viggo synes en periode det var gøy å luske rundt i nabolaget og leke, men han var aldri interessert i militæret på samme måten som Jan Helge. Mens Jan Helge var 4 år i heimevernet, var Viggo der kun i 3 mnd, 3 år før drapene i baneheia. Viggo hadde heller ingen spesiell interesse i krig eller kniver. De knivene han brukte brukte han i Bua til mekking på sykler. Jan Helge hadde fortalt andre kompiser at han ønsket å ut i krigen for å drepe. Det har også versert rykter om Jan Helge og en annen kompis i mange år, og den gang rettssaken gikk var det så mye fokus på Viggo at ingen tok seg særlig tid til å pirke i Jan Helges bakgrunn og krets utenom Viggo. Dette er rykter som jeg finner svært oppsiktsvekkende da det innebærer likheter med noe som skjedde under baneheia drapene. Jeg er også overbevist om at politiet har blitt tipset om saken da offeret er navngitt. Dette er så oppsiktsvekkende at Viggo sine synder blekner i forhold. Jeg håper de en dag blir offentlig kjent. Slik jeg ser det var Viggo sitt liv på vei i en positiv retning etter mange år som gatas skrekk og bråkmaker. Mens Jan Helge sitt liv så ut til å bli vanskeligere jo eldre han ble. Viggo hadde alt å tape på å begå en slik ugjerning, det hadde ikke Jan Helge som i sine egne øyne ikke fikk til livet. Selv militær fremtiden så mørk ut pga en skade i foten, og sin litt tunge fysikk. Så når folk snakker om moduskandidater så lyser jo Jan Helge ut som den perfekte kandidaten når man bare tar seg tid til å faktisk se. Den lunefulle, den som aldri viste følelser, den deprimerte, den utstøtte, den rare, han som ikke fikk damer eller jobb, den ensomme, den mislykkede og misforståtte. Flere hadde observert Jan Helge alene i baneheia i dagene før drapene, han ble beskrevet som rar i oppførsel og at det så ut som han holdt på å tørne. Dette vitnet hadde antageligvis helt rett i sine observasjoner. Begeret rant over for Jan Helge og den eneste måten han kunne føle seg bedre på var og ta makt og kontroll over to små jenter, og etter å ha drept dem bare slik en trent militærmann kan, så ble fristelsen for stor til å ikke forgripe seg. Endelig hadde han lykkes med noe, trodde han.


Jan Helges løgner– for dem er det mange av. Slik jeg ser det gir Jan Helge sin fortelling ingen mening. At Viggo ut av det blå skal ha truet ham og samtidig tatt to jenter virker i utgangspunktet usannsynlig uansett hvem det måtte gjelde. Har du noen gang hørt om en lignende historie? Hvor en kamerat midt i beste joggetid i byens mest populære turområdet plutselig drar frem en kniv, lurer med seg to jenter og kompisen, truer kompisen til å drepe og misbruke mot hans vilje. Hvorpå den truede på et tidspunkt har kniven i hånda men kaster ikke kniven eller løper avgårde men velger å drepe en forsvarsløs liten jente fordi kompisen ga han et “faenskap” blikk? Snakk om å spille tafatt kortet til det fulle. Det er så lite troverdig at jeg har nesten ikke ord. Jan Helge kunne heller ikke forklare hvorfor jentene hadde hverandres klær på da de ble funnet. Det ville vært umulig slik Jan Helge beskrev hendelsesforløpet. Jan Helge hevdet han aldri hadde ereksjon og var bare såvidt borti den ene jenta under tvang fra Viggo. Likevel er kun Jan Helge sin sæd funnet på åstedet. Jan Helge sa han måtte ha mistet kjønnshåret sitt da han tisset, frem til han ble informert om at det ble funnet i den ene døde jentas blod, et stykke unna der han hevdet å ha tisset. Jan Helge hevdet at Viggo låste sykkelen til bommen og kanskje hadde mobilen der i sykkelvesken. 42 vitner passerte bommen i tidsrommet, ingen så en sykkel låst til bommen. Og det er 10 min fra åstedet og ned til bommen. Hvis Viggo løp opp til sykkelen for å sende meldinger, hva gjorde Jan Helge og jentene de 20 minuttene han var borte? Satt de bare å ventet? Det sier seg selv at dette aldri skjedde. Jan Helge sine løgner støtter opp om Viggo sin versjon, som hele tiden har hevdet å ikke ha vært på åstedet. Jan Helge hevdet lenge at han forgrep seg på Lena, den eldste jenta. Først etter mye press fra politiet og hans DNA funnet på Stine Sofie så endrer han forklaring til at det var den yngste, noe som passet både politiet og Jan Helge mye bedre for å kunne få Viggo dømt. Jan Helge løy til sin far før han gikk ut i Baneheia den 19 mai om at han skulle Jogge med Heimevernet. Jan Helge sier de skilte lag slik at Viggo kunne løpe hjem og skifte til arbeidsbukse, at det var en del av alibiet, men i sitt første avhør hevdet Jan Helge at Viggo hadde på seg militærbukse da han kom til ham om kvelden 19 Mai. Så hvorfor hadde ikke Viggo skiftet bukse etter drapene slik de hadde planlagt ifg Jan Helge? Spesielt siden de også fikk besøk. Eller skal vi tro at buksen var flekkfri etter å ha drept og voldtatt to barn i skogen? Det er mange slike små løgner og uriktigheter hele veien i Jan Helge sin forklaring. Og man må jo undres hvorfor det er slik. Her er også en lang liste av Jan Helges løgner og stadige endringer i forklaringer, laget av dem som har lest alle avhør i saken.


Stikkskadene- Jentene ble drept med ett og to knivstikk hver. Disse tre stikk skadene er identiske. Dette er umulig å få til av to ulike personer. Jan Helge beskriver at jentene ble drept av ham og Viggo i to vidt forskjellige stillinger og håndgrep, noe som gjør det helt umulig å få til identiske stikk. Det er samme kniv som er brukt på alle tre stikkene. Metoden jentene er drept med ligner veldig på en militærmetode som heter silent killing. Jan Helge sa i avhør at han kunne en slik drapsmetode, og bekreftet samtidig at denne trodde han ikke Viggo kunne. Det virker troverdig tatt i betraktning Jan Helge sin eneste og store interesse, militæret. Det er hårreisende at folk ikke så dette røde flagget. Jeg mener igjen at her er svaret enkelt. Jan Helge forsnakker seg når han sier han kan en slik drapsmetode, og så tror jeg rett og slett han var litt stolt av seg selv og det ble nesten litt skrytete når han hevder å kunne dette.


Etter drapene– Om kvelden 19 Mai, etter drapene, så dusjet Jan Helge, Viggo dusjet ikke. Til vanlig dusjet Jan Helge sjelden og Viggo ofte. Dette finner jeg merkverdig om Viggo ikke bare deltok, men også var hovedmannen og ikke minst hadde spurt intervaller med mobilen for å koble seg på hjemmemasten EG-A. Jan Helge satt jo bare med ryggen til og gjorde nesten ingenting så han var sikkert ikke svett engang. Slik jeg ser det er det igjen et enkelt svar på dette, Jan Helge dusjet fordi han gjorde drapene alene, og Viggo dusjet ikke for han var jo bare hjemme i Bua og hadde ingen planer om å dusje før neste morgen. Selvfølgelig hadde også Viggo dusjet om han faktisk hadde deltatt. Mulig han tok seg et usynlig bad i 3 stampe i stedenfor.

Hvor mange røde flagg må løftes før toget stopper og tar med seg riktig passasjer?