Hvis jeg kunne grillet Jan Helge Andersen i retten, er dette noen av spørsmålene jeg ville stilt ham.

 1. Den 18 mai, dagen før drapene, ble du observert alene i Baneheia i flere timer, hva gjorde du i Baneheia denne kvelden?
 2. Så du Lena og Venninnen som badet 18 mai da du var i Baneheia?
 3. Vitner som møtte deg 18 mai, alene i Baneheia, de beskriver at du så ut til å holde på å tørne og virket nedfor, hva plaget deg denne kvelden?
 4. I avhør sier du til politiet at du var alene i Baneheia 18 mai, kvelden før drapene, fordi Viggo jobbet overtid. Viggo sier at han var i Bua og ikke jobbet overtid, arbeidsplassen til Viggo bekrefter at Viggo ikke arbeidet overtid denne dag, hvorfor løy du til politiet om Viggo dagen før drapene?
 5. I avhør sier du senere at du hadde vært på bensinstasjonen å handlet og gikk hjem gjennom baneheia, men vitnene som møtte deg sier du satt i kanten på stien inntil et tre, hvordan forklarer du dette?
 6. Litt senere ble du observert av et annet vitne, denne gange ved toalettet i tredje stampe, hvordan forklare du det?
 7. Hva handlet du på bensinstasjonen?
 8. Ingen av vitnene observerte deg med handlepose eller andre varer?
 9. I 2018 gir du et intervju til TV2, da de spør deg hva du gjorde dagen før drapene sier du at du var på bensinstasjonen sammen med Viggo. Dette er stikk i strid med hva du har fortalt før i avhør, hvor du forteller at du var alene fordi Viggo arbeidet overtid. I tillegg har vi fem vitner som observerte deg helt alene i baneheia over en periode på minst 3 timer, hvordan forklarer du dette?
 10. Hvorfor var det viktig for deg å lyve om at du var alene og om hvorfor du var alene i Baneheia 18 Mai?
 11. Da du ble spurt i avhør om hvorfor du oppholdt deg ved utedoen ved tredje stampe forklarte du det med at du skjermet deg for regnet. Men ifg vitner og værmeldingen så regnet det ikke denne kvelden, og vitnene reagerte på at du sto ved doen, noe de antageligvis ikke ville gjort om det faktisk hadde regnet og du sto i ly for regnet. Hvorfor løy du om været og grunnen til at du sto ved utedoen?
 12. Hva tenkte du den stunden du sto der?
 13.  Kom du tilbake dagen etter i håp om at de skulle bade denne dagen også?
 14. Da du gikk hjemmefra drapsdagen 19 Mai, så sa du til din far at du skulle ut å jogge med heimevernet, men heimevernet har bekreftet at de ikke hadde løpetrening denne dagen, hvorfor løy du til faren din om hva du skulle?
 15. Du fortalte også politiet at du trodde dere skulle jogge fordi dere pleide å jogge med Heimevernet på fredager. Heimevernet har bekreftet at de ikke pleide å jogge på Fredager, så hvorfor løy du om dette?
 16. Kan det hende at du hadde planlagt å gjøre noe galt da du gikk ut i Baneheia 19 mai?
 17. I de 3 første avhørene så hevder du hele veien at det var den eldste jenta du hadde drept, men da politiet gjorde deg oppmerksom på at de hadde funnet ditt DNA på den yngste jenta så endret du forklaring og sa du hadde tatt feil, at det var den yngste jenta og ikke den eldste du hadde forgrepet deg på å drept. Hvordan kunne du ta så feil? Den eldste var to år eldre og høyere og tyngre enn den yngste. 
 18. Du forklarer hele tiden at jentene til enhver tid ble holdt separert, og at de aldri var nakne. Hvordan forklarer du at jentene ble funnet med hverandres klær på seg?
 19. Jentene ble funnet med over hundre skader hver på kroppen, men du forklarer ingen steder i dine avhør at Viggo brukte vold mot jentene, hvordan forklarer du disse skadene?
 20. I avhør forklarer du at Viggo gikk foran, bak ham kom jentene og helt sist gikk du. Men så forklarer du at plutselig så du at Viggo hadde kniven bak ryggen, hvordan kunne du se dette uten at jentene også så dette, og hvorfor skulle Viggo ta kniven opp bak ryggen når han går foran og dere tre bak?
 21. Du har hele tiden hevdet at du ikke hadde ereksjon og bare var såvidt borti den ene jenta, men ved nye DNA undersøkelser i 2010 ble det funnet sæd på den yngste jenta som tilhører deg, hvordan forklarer du dette?
 22. Du sier i avhør at du stort sett satt med ryggen til flere meter unna med en busk i mellom deg og Viggo og jentene, likevel forklarer du ganske detaljert hvor Viggo førte penisen sin, hvordan kunne du få med deg slike detaljer sittende så langt unna med ryggen til?
 23. Jentene ble funnet med hendene låst bak på ryggen, du forteller i avhør at i øyeblikket den yngste jenta døde så så hun deg inn i øynene og smilte før hode hennes falt til siden og så rett mot den eldste jenta som allerede var død, samtidig datt armen til den yngste ned og streifet inntil den eldstes arm. Når ble jentenes hender låst bak på ryggen og hvorfor etter deres død?
 24. I avhør forklarer du at du ikke kastet kniven da du fikk denne av Viggo fordi du mente han lett kunne hente den og så drepe deg. Men på befaringen kunne man tydelig se den tette vegetasjonen, og hvor vanskelig det ville vært å finne kniven om du kastet den inn der. Og mens du står med kniven i hånda er Viggo avvæpnet , så velger du likevel å drepe den yngste jenta, hvorfor?
 25. Du var større og tyngre enn Viggo, og du har kniven i hånda, hvorfor valgte du å drepe den yngste jenta? Fantes det virkelig ingen annen utvei?  
 26. De aller fleste ville i en slik situasjon forsøkt å gjort alt for å ikke drepe et barn, mange ville risikert eget liv fremfor å drepe et barn, men ikke du, hvorfor?
 27. Hvordan kunne et blikk få deg til å drepe et uskyldig barn?
 28. Du sier du på et tidspunkt dyttet Viggo over ende og spurte hva faen han holdt på med, da var du ikke redd? 
 29. Men senere blir du så redd av blikket hans at du velger å drepe et barn? 
 30. Du sier i avhør at Viggo gjemte den eldste jenta mens du satt å våket over den yngste jenta som du har innrømmet at du drepte, men da jentene ble funnet lå den yngste jenta innerst, hvordan forklarer du dette? 
 31. Du hadde ekstra nøkkel til Viggos Bu, hadde du andre ekstra nøkler av Viggo sine? 
 32. Du forteller i avhør at Viggo låste sykkelen sin inntil bommen, men Viggo hadde jo låst sine nøkler inn i Bua si som var årsaken til at dere møttes, Du sier ingenting i avhør om at Viggo gikk hjem for å hente sykkelnøkkelen. så hvor fikk han nøkkelen til sykkellåsen? 
 33. I første avhørene forteller du at Viggo hadde med seg mobilen inn i Baneheia, hva gjorde deg så sikker på dette?
 34. Du forteller i avhør at du aldri så Viggo bruke mobilen sin på åstedet, og da du blir konfrontert med at mobildataen viser at Viggo ikke kan ha vært der endrer du forklaring og du sier han kan ha oppbevart denne i sykkelvesken under setet på sykkelen sin som sto låst ved bommen på svarttjønn. Du sier også at Viggo forsvinner fra åstedet en liten stund, antyder du at Viggo i den stunden han var borte kan ha vært oppe ved sykkelen sin og brukt mobilen? 
 35. Og hvorfor husket du ikke dette i første avhør?
 36. Hvorfor endrer du forklaring først etter at mobildataen viser at Viggo ikke kan ha vært på åstedet?
 37. Hvor lenge var Viggo borte?
 38. Du vet det tar rundt 20 minutter å gå tur/retur bommen og åstedet? 
 39. Så hvis du var alene i 20 minutter på åstedet, lurte du ikke da på om Viggo kom tilbake i det hele tatt? 
 40. Hvor han ble av? 
 41. Hva han gjorde mens han var borte? 
 42. Spurte du ham om dette da han kom tilbake?
 43. Hvem hadde kniven mens Viggo var borte? 
 44. Hvorfor løp du ikke etter hjelp da Viggo var borte?
 45. Hvis du hadde kniven og var alene, hadde du da lenger noe å frykte hvis du ble tvunget til dette? Ville det ikke vært naturlig å søke hjelp?
 46. Hvis Viggo tok med seg kniven, hvorfor skulle han gjøre det? Og hvorfor har ingen observert en blodig mann med kniv løpende rundt i Baneheia?
 47. 42 mennesker passerte bommen i tidsrommet du hevder at Viggos sykkel sto låst fast til den. Hvordan forklarer du at ingen har sett sykkelen, eller har sett en blodig Viggo ved eller nær bommen tastene på en mobil?
 48. Hvordan forklarer du at ikke det er blod på sykkelvesken?
 49. I avhør forklarer du at dere først gikk fra åstedet i sammen, men så kom en av dere på at dere hadde glemt kniven og går tilbake for å hente denne. Og først da forklarer du at dere vasker hendene og kniven i en nærliggende vannpytt. Hvorfor tenkte dere ikke på å vaske dere før dere gikk?
 50. Hvem kom på at dere hadde glemt kniven?
 51. I avhør beskriver du at drapsvåpenet dere brukte var en blå standard Mora kniv med et hakk i knivbladet. Rettsmedisinsk institutt og kriminaltekniske laboratorium har bekreftet at en standard Morakniv ikke kan ha blitt brukt verken til å utføre jentenes stikkskader, eller til å kutte kvist med. Hvordan forklarer du dette?
 52. Viggos mora kniv med blått skaft og hakk i knivbladet ble også funnet og sjekket ut av saken. Hvordan forklarer du dette?
 53. Du sier at du ikke husker hvor den grønne militær kniven din har blitt av, når så du den siste gang?
 54. Hvor ofte pleide du å bruke den grønne militær kniven?
 55. Du sier i avhør at du ofte gikk med kniv på deg, men at Viggo ikke pleide å gå med kniv på seg, men hevder likevel at Viggo 19 mai låste seg ute av Bua med kniv på seg som han siden brukte i et spontant drapstokt hvor han tvang deg til å drepe, kan det være at det var din kniv som ble brukt til å drepe jentene? Og at det var du som bærte kniv denne dagen?
 56. Du sier at måten du drepte den yngste jenta på var etter en metode du hadde studert i en film. Hvilken film var dette, og hvorfor ønsket du å studere denne metoden?
 57. Du forteller i det samme avhøret at Viggo ikke kunne denne metoden, og at du ikke hadde lært bort metoden til Viggo, hvordan forklarer du da at jentene ble drept omtrent identisk?
 58. Et vitne forteller at du tidligere har sagt at du ønsket å ut i krigen for å drepe, for å bidra, samtidig har du valgt å studere drapsmetoder via film alene hjemme, hva er det med drap som tiltaler deg?
 59. Du fylte 19 år i 2000, etter flere år i Heimevernet var du nå klar for militæret, hadde du søkt deg inn og fått svar på om du var tjenestedyktig?
 60. Du var den eneste i klassen som ikke hadde fått læreplass den 19 mai 2000, hvordan påvirket dette deg?
 61. På ungdomsskolen ble du tatt for tyveri da du arbeidet i en sykkelbutikk, men forsøkte lenge å skylde dette over på kameraten din, finnes det andre situasjoner hvor du har gjort noe galt men forsøkt å skyve skylden over på andre?
 62. Hva tenkte du da Geir O Hansen spurte deg om du også kunne være et offer i saken?
 63. Hva tenkte du da politiet sa de hadde funnet Viggo sitt DNA på åstedet?
 64. Hva tror du er årsaken til at bare ditt DNA er funnet på åstedet og ikke Viggo sitt, når du ifølge deg selv gjorde nesten ingenting?
 65. Da du stanset for å tisse mens dere var på vei til åstedet, hva tenkte du da og hvor langt foran deg kom Viggo og jentene mens du tisset?
 66. Du forteller i avhør at du skrev dagbok da du kom hjem drapskvelden etter å ha drukket noen pils hos Viggo, dette har aldri blitt funnet på din PC, og teknikere har heller ikke kunne se at det noen gang har eksistert. Skrev du dagbok?
 67. Pleide du å skrive dagbok eller var det bare denne kvelden?
 68. Hvorfor skrev du om dette i dagboken?
 69. Hvorfor søkte du ikke umiddelbart hjelp da du kom hjem i tryggheten og fortalte hva Viggo hadde tvunget deg med på?
 70. I stedet tar du en dusj, skifter klær og går ned igjen til Viggo for å drikke pils, hvorfor?
 71. Forsto du ikke at Viggo ville blitt arrestert umiddelbart om du kontaktet politiet i etterkant og fortalte hva som hadde skjedd? Og at du da ville vært trygg?
 72. Hvorfor fortsatte du å gå sammen med Viggo etter hendelsen? 
 73. Fikk du blod på klærne? 
 74. Fikk du blod på skoene?
 75. Hvordan unngikk du å få blod på klærne?
 76. I avhør forklarer du at du og Viggo hadde avtalt at Viggo skulle gå hjem og skifte til arbeidsklær i bua slik at han kunne si til foreldrene sine at han hadde vært der, men så sier du senere i avhør at da du kom til Viggo så hadde han militær buksen på. Hva tenkte du når du så at Viggo ikke hadde skiftet klær?
 77. Du sier også i avhør at du ikke husker hvilken bukse Viggo hadde på seg under drapene, men klarer altså å tegne åstedet så godt i ettertid at politiet umiddelbart gjenkjente stedet, dette på tross at av at du kun hadde vært der en gang, så hvorfor klarte du ikke huske hva slags bukse Viggo hadde på seg?
 78. Du gikk jo også bak Viggo hele veien så du har hatt godt tid til å se buksen hans?
 79. Hva tenker du om at Viggo i 21 år har nektet for å ha vært med på drapene og tvunget deg til å være med?
 80. Kan det være du løy til din far om joggeturen og stakk innom Viggo etter drapene og før du dusjet som et forsøk på å skaffe deg alibi for drapstidspunktet?
 81. Da du ble spurt av politiet om å tegne åstedet så kunne Geir Hansen umiddelbart gjenkjenne stedet. Selv hevder du at det var første gang du var der 19 Mai, under ekstremt press, hvordan kunne du gjengi åstedet så detaljert at politiet umiddelbart gjenkjente stedet?
 82. Samtidig gikk du feil vei under rekonstruksjonen og skyldte på at du var dårlig på kart, på tross av at du var leder i ungdommens heimevern,og elsket friluftslivet, hvordan kunne du huske så dårlig hvor dere gikk men samtidig gjengi åstedet så detaljert?
 83. Kan det være at du ikke ville vise den egentlige veien dere gikk fordi vitner hadde observert deg?
 84. Pilot vitnet **** forklarer i avhør at han observerte en voksen person i sammen med to mindre personer, klærne han beskriver passer med klærne du, Lena og Stine Sofie gikk med denne dagen, men de gikk i en annen retning enn det du forklarer. Er det årsaken til at du ikke husket veien under rekonstruksjonen? Fordi piloten faktisk så deg og jentene?
 85. Den retningen menneskene gikk som piloten observerte var den samme retningen jentene pleide å gå når de skulle hjem fra badetur, hvor møtte dere jentene?
 86. Løy du bevisst til politiet om ruten dere gikk?
 87. Så du noe andre voksne og barn i området da du, Viggo og jentene gikk mot åstedet?
 88. I ditt første avhør forteller du at da du og Viggo var på tur til Bervann 21 Mai så snakket dere ikke om saken. Men i senere avhør hevder du at det var på denne turen dere avtalte Alibi. Hvorfor løy du i første avhør?
 89. Og var du ikke redd for å gå på skogstur alene med Viggo etter at han angivelig tvang deg til å drepe og voldta et barn bare to dager tidligere?
 90. Du reiste også på heisatur til Danmark med Viggo etter drapene, hvorfor?
 91. Da du ble utredet av rettspsykiatere forteller du at Viggo bare har det i kjeften, og at han ikke tør å gå i slåsskamp og at han ikke har vært noe truende på over ett år, Hvorfor ble du da så redd på åstedet for Viggo?
   
 92. Du er jo også en del større enn Viggo, ville du ikke hatt stor mulighet til å overmanne ham? Spesielt da du hadde kniven og han ingenting?
 93. Var du jomfru 19 Mai 2000?
 94. Hvordan kunne du få utløsning uten å ha ereksjon?
 95. Kjente du til Stine Sofie fra tidligere? 
 96. Hva følte du i det du stakk kniven inn i halsen på den yngste jenta?
 97. Vurderte du på et tidspunkt å ikke drepe jenta?
 98. Har du som barn blitt utsatt for overgrep selv?
 99. I intervju med TV2 i 2021 blir du spurt om du enda står fast ved at Viggo var med deg på drapene, du svarer da “ja jeg kan jo ikke si noe annet” Hvorfor kan du ikke si noe annet?
 100. Er den egentlige sannheten at du var alene om drapene på Lena og Stine Sofie, men politiet ga deg et fripass ved å skylde på Viggo?
Fra rekonstruksjon med Jan Helge Andersen Foto: politiet
(det som skal være Viggo og jentene skimtes i hvit bak busken)
Fra rekonstruksjon Jan Helge Andersen Foto:Politiet