Det er mulig mange sørlendinger har en medfødt forståelse om at de er født inn i selve bibelbeltet og dermed føler seg et ørlite hakk bedre enn alle andre, eller?

Kristiansandere, ikke alle, men mange, liker å tro at de er flotte, tilgivende, ikke dømmende mennesker som lever etter Guds ord.

Likevel er det knapt andre byer i Norge som innehar så mye kulde og hat som Kristiansand. Det være seg om det er homofile, de som kler seg litt annerledes, de som ikke kommer fra perfekte hjem, de fra et annet land,  eller om du er en uskyldig dømt mann. 

Det er vel ingen som hater så mye som Kristiansands befolkning. Da pride flagget ble hengt opp på byens flaggstenger ifb med Pride festivalen gikk det knapt et døgn før noen kappet dem ned.

FVN har sluttet med kommentarfelt på artiklene sine, for lenge siden, av den enkel grunn at folk ikke klarte oppføre seg, og tar du en tur inn på den kontroversielle Sørlandsnyhetene hvor innbyggerne kan kommentere fritt, ser du årsaken til FVN sitt valg.

Det er vel knapt en by I Norge som har avlet frem flere nazister og barn som dreper enn Kristiansand.

Bare de siste 3 årene har byen hatt to 15 åringer, den ene drepte en jente med kniv på sørlandssenteret og den andre 15 åringen drepte en voksen kvinne og en ungdom bak i skolegården på wildsminne skole, i skoletiden. (forøvrig helt alene og med kniv midt på lyse dagen) Og så har vi Jan Helge Andersen. 

Det ene av disse barna, den 15 år gamle jenta, hadde lenge bedt om hjelp, hun var stadig å se i FVN da hun forsøkte å hoppe fra Varoddbrua, hun bodde på barnehjems institusjon, isolert alene lang oppå landet, til slutt endte det med  at hun drepte da hun ikke fikk hjelpen hun så sårt hadde ropt etter i flere måneder.

De siste dagene har FVN ifølge dem selv blitt nedlesset av sinte mail og telefoner etter at de valgte å publisere et takkebrev fra Viggo. Dette opprørte en liten del av byens befolkning så til de grader, det er de samme menneskene som sitter hjemme å dømmer seg grønne bak husets fire vegger, men som smiler pent å hilser på deg når dere treffes på butikken.

Ja det er vel ingen som dømmer mer enn de som hevdes å være Guds undersåtter. Selv oss som ikke er Kristne har klart å få med oss at Gud ettertrykkelig sier i Bibelen at ingen andre skal dømme enn ham.

Jeg kunne forstått raseriet hvis faktum var 100% at Viggo Kristiansen var skyldig i Baneheiadrapene. Men faktum er at saken er gjenåpnet og slik det står i dag tyder alt på at Viggo ble uskyldig dømt for 21 år siden, og det later til å være svært vanskelig for mange å ta innover seg.

Jeg synes også det er veldig rart at de samme menneskene ikke viste et like stort opprør i 2014 da Jan Helge Andersen slapp fri fra fengslet, som de gjorde nå som Viggo takket for støtten.

For virkeligheten er jo slik at selv om mange er opprørt over Viggos løslatelse i den tro at han enda er skyldig i Baneheiasaken, er det minst like mange om ikke enda flere, som gleder seg over at Viggo nå er hjemme hos sin familie som han har blitt urettmessig skilt fra i 21 år.

Det bor over 60.000 mennesker i Kristiansand, ifg FVN fikk de noen hundre klager, Viggo har fått flere hundre støttemeldinger, blomster og gaver.

Hva tenker de resterende 59000 menneskene? De som ikke sier noe men som holder kjeft? 

Meningene er nok delte der også, og veldig mange tror jeg er blitt svært usikker og venter i spenning på hva den nye etterforskningen avdekker,

Og nå som hele Norge har fått se hvilket hat som lever i beste velgående i Kristiansand, ja da må man også kunne forstå hvorfor 59000 mennesker sitter å holder kjeft om sin mening, det er tross alt mye enklere hvis du fremdeles ønsker å beholde venner, familie og jobb. For slik er virkeligheten at de som måtte mene noe annet enn at Viggo er skyldig risikerer å miste disse tingene. Man blir altså hatet, truet og forlatt for å ha en mening basert på fakta.

Jeg lurer på om alle de som kjenner at det er greit å spy ut sitt hat på dette viset noen gang har satt seg ned og reflektert over hva det vil bety hvis Viggo Kristiansen faktisk er feilaktig dømt?

At Viggo kan ha sittet 21 år i fengsel for to grusomme drap og voldtekter han faktisk aldri tok del i? At Viggo har blitt og enda blir dypt hatet for noe han etter all sannsynlighet ikke har gjort? Har du forsøkt å sette deg inn i den situasjonen? Hvordan dette må oppleves for Viggo og ikke minst hans foreldre og søsken?

Eller reflektert over at hvis Viggo er uskyldig, så betyr det at det i dette øyeblikket går en fri mann rundt i Norges byer, som ene og alene drepte og voldtok to små barn og la hele skylden over på kameraten sin? Ja for det burde vel opprøre mye mer enn et takkebrev fra en vi ikke lenger vet om deltok i drapene?

Og hvorfor er det så vanskelig for mange i Kristiansand å tenke at Viggo kan være uskyldig når man ser bevisene og ikke fortiden? Hvorfor vekker Viggo så mye forakt i andre mennesker i forhold til Jan Helge, den eneste vi med sikkerhet vet var med på baneheia drapene.

Stine Sofie Stiftelsen har vært en svært aktiv og profilert stiftelse på sørlandet, naturlig nok, den har i alle år holdt liv i dette hatet ved å aldri la oss glemme. Jeg er sikker på at 90 % av de som sendte illsinte mail til FVN, også har en kalender fra Stine Sofie stiftelsen hengende på veggen, og et Stine Sofie brød i brødboksen. 

Og det virker som om mange tror at ved å erklære Viggo uskyldig så tar man samtidig fra de pårørende sorgen sin. Men slik er det jo ikke, uansett om det var Jan Helge alene eller begge, så er det jo like jævlig det jentene ble utsatt for, ingenting vil stå uendret sådan. Sympatien blir ikke noe mindre selv om Viggo er uskyldig. Og man skulle jo tro at det aller viktigste i denne saken og alle saker er å få tatt den riktige personen som utførte ugjerningen? Det må vi vel kunne forvente for å føle oss trygge?

Har vi allerede glemt Fritz Moen saken? Har vi glemt hvor opprørende denne saken var? Ihvertfall ga det meg nok vondt til å tenke at dette må vi ikke la skje igjen!

Har vi allerede glemt Utøya, og hvordan vi snudde en manns hat til kjærlighet og rose tog? Hvordan hele Norge skulle bekjempe urett med kjærlighet. Hvordan vi skulle møte hat med kjærlighet? Det virker som den eneste som klarte å få med seg det budskapet var Viggo selv. For han er vel strengt tatt den eneste, utrolig nok, i denne saken som ikke har utvist hverken hat eller hets, men utvist både respekt og forståelse for pårørende og det Norske folks forståelse av saken og av ham, på tross av at han hevder å være uskyldig. I 21 år har han tidd, kan man ikke da tåle et lite takkebrev?

Hat avler Hat

Vold avler Vold

Trusler er ingen tjent med og du skal heller ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv.

Så ta ett skritt tilbake, og tenk deg om. For hvis Viggo nå blir funnet uskyldig i Baneheia drapene ja da er det mange som blir stående igjen som noen hatske, fordømmende mennesker, og jeg vil heldigvis ikke være en av dem!

Spørsmålet er om Kristiansand, bibelbeltet og dets innbyggere noen gang kan klare å akseptere sannheten hvis det viser seg at Viggo er uskyldig, og hvem blir da deres neste hat prosjekt? 

Kristiansand er i ferd med å få et stempel det ikke fortjener, ikke la en liten del av dens dømmende og hatske befolkning ødelegge, for i Kristiansand finnes heldigvis også veldig mange ikke dømmende, kjærlige og oppegående mennesker, som evner å se flere sider av en sak, som evner og stille de harde og vonde spørsmålene, og ikke minst orker å stå i en helt for jævlig hat storm fordi de har en mening, fordi de ønsker å gjøre opp for de feil som ble begått for 21 år siden..

På Eg sitter det en familie som har opplevd et umenneskelig hat og press i 21 år, en familie som utrettelig har kjempet for sin yngste sønns uskyldighet, en familie som må gå rundt i Kristiansands gater vel vitende om blikkene, tiskingen og hatet de som glor føler for deres sønn.

En familie som ikke har vist annet enn styrke, kjærlighet og respekt.

Heldigvis har denne familien ikke opplevd annet enn kjærlighet og støtte etter at deres sønn endelig kom hjem. Det er ingen av disse dømmende menneskene som tar direkte kontakt med familien, det er nok tryggere å sitte hjemme bak tastaturet og spy ut sitt hat til FVN, da slipper de bli konfrontert med sin egen fordømmende holdning.

La oss håpe vi får et endelig svar kjapt, selv er jeg helt overbevist om at sannheten endelig vil komme frem, og da håper jeg Kristiansand klarer å respektere den, hva enn den sannheten måtte være.