I dag kan vi lese i VG at de pårørende ber om at Viggo Kristiansen avhøres på nytt, og at det er en påkjenning at de ikke har innsyn i det politiet driver med nå.

Jaha?

Når tid ble det greit at de pårørende hadde fullt innsyn i politiets etterforskning?
Og hvilken tiltro har de til dagens politi som i dette øyeblikket etteforsker drapene på deres dyrebare jenter, når de sender over et brev og ber de om å avhøre Viggo på nytt, mannen de etterforsker? 

Hvis politiet som nå har saken ikke klarer å selv finne ut av om de skal avhøre en eller to av de dømte, så tviler jeg meget sterkt på at de noen gang hadde fått jobben de nå besitter.

Og hvorfor i alle dager har de pårørende et så ekstremt oppheng i Viggo Kristiansen?
Horfor gikk de ikke ut i avisene og sa at det var bra at de nå skal avhøre Jan Helge Andersen på nytt? At de har tatt nye DNA tester? Og at politiet virker å bruke ekstremt mye tid på å oppklare saken, slik at sannheten endelig kan komme frem, og Norge kan slå seg til ro?

Har de vitterlig ikke fått med seg at Viggo flere ganger har sagt at han gladelig og frivillig stiller til både nye avhør, dna tester og hva enn de måtte ønske? Ja han har til og med godtatt å bli ilagt besøksforbud for de pårørende, selv om han aldri hadde hatt i tankene å oppsøke dem.

Likeledes har de pårørende aldri bedt om kontaktforbud av Jan Helge Andersen, og hvis det i deres verden eksisterte en liten prosent sjanse for at Jan Helge kunne ha vært alene, ja da burde jo frykten være ekstremt høy med tanke på hvor farlig den mannen faktisk er.

Vi kan ikke ha det slik at de pårørende skal blande seg opp i hvordan politiet arbeider, selv ikke Viggo forsøker å rettlede dem, men har full tiltro til at alt blir etterforsket skikkelig denne gangen, og at de feil som ble gjort for 21 år siden vil bli sett, og rettet opp i. Mannen som selv hevder å være uskyldig dømt for to drap han ikke har begått, selv han velger å ha tiltro til dagens politi.

Hvorfor er det så viktig for de pårørende at Viggo er skyldig? De kan vel ikke ha unngått å ha fått med seg de nye opplysningen i saken vedrørende DNA, avhørsmetoder og ikke minst alle løgnene Jan Helge faktisk kom med i avhør men som ble undratt fra retten?

De kan ikke oppriktig enda mene at Viggo må være skyldig fordi han så på porno og var gatas skrekk og drittunge, når alle andre bevis peker i en helt annen retning? Bevis som er direkte relatert til saken og drapene, ikke ting som ble gjort 4-5 år tidligere som sådan ikke har noe med selve saken å gjøre.

Er det Ada sitt venninneforhold til Jan Helge sin tante som gjør det så vanskelig å være hard mot Jan Helge?  Det virker jo ikke logisk at fordi man er venninner så skal man akseptere at nevøen er en iskald psykopat?

Så hva er det? 

Deres brutale tap og sorg vil jo være akkurat like stor selv om det viser seg å bare være en gjerningsmann.

De har tydeligvis en veldig sterk tiltro til politiet for 21 år siden, dette på tross av at saken er gjenåpnet,dette på tross av at det er avslørt flere etterforskningsfeil og direkte løgner. De mener enda at politiet dengang hadde rett. Hvorfor? Fordi Ada ble og fortsatt er nære venner med flere av etterforskerne fra dengang? Fordi noen av dem har og enda jobber for Ada sin stiftelse, Stine Sofie?

Hvorfor har de så liten tiltro til dagens politi, med enda mer kunnskap og erfaring, med enda bedre teknologi, og ikke minst et politi som etterforsker helt uten følelser og formeninger som vokste frem i 2000.? Det virer veldig rart.

De burde jo følt seg tryggere enn noen gang, på at de endelig skal få sannheten, om hvem som tok fra dem deres mest dyrebare skatter.

Sett fra deres ståsted og med kunnskapen fra 2000, så kan jeg forstå at i deres verden må Viggo være skydig og at det kan være enklere å forholde seg til, det jeg derimot ikke forstår, uavhengig av om Viggo faktisk var skyldig, er hvorfor de aldri aldri viser det samme opprøret og hatet mot Jan Helge Andersen? Er det utelukkende fordi han “tilsto”? Det går ikke an å ha sympati med en mann som dreper et barn, men nesten enda verre er det med en mann som hevder å ha blitt tvunget til å drepe et barn mot sin vilje, av et blikk! Et blikk dere! Ikke kniven mot strupen, ikke et ladd våpen mot tinning, men fordi et blikk skremte deg nok til å velge å drepe ei uskyldig lita jente.

Det burde faktisk vekke mye mer sinne enn det tilsynelatende har gjort! For hvis Jan Helge snakker sant så er jo det helt patetisk, å stå der med kniven i handa, et hode høyere og en kropp bredere enn kompisene din, og så velger du likevel å drepe barnet, ikke kompisen, ikke deg selv, men ei lita jente. Han prøvde ikkeå løpe vekk engang, selv ikke de 25 minuttene han i retten hevdet Viggo var borte fra åstedet.

Men selvsagt er jo hele historien oppspinn, og derfor er den så absurd og uforståelig for den er ikke sann!

Jan Helge drepte jentene alene, fordi han hadde lyst, det er den enkle, råe og forferdelige sannheten.

Jeg håper politiet ikke lar seg påvirke av noen, men tar sine egne avgjørelser underveis om hva de behøver å etterforske nærmere.

Og ønsker de Viggo inn til nye avhør så er jeg ganske sikker på at han stiller opp, slik han har stilt opp på alt annet de har bedt om frem til nå.

Jeg håper de pårørende kan gå litt i seg selv nå, og la politiet få gjøre jobben sin i fred, og være litt forsiktige med å fortsette svartmalingen av Viggo frem til vi har fått en endelig avgjørelse.

Så håper jeg de klarer å ta innover seg sannheten når den kommer, og retter sinne og beklagelser der de hører hjemme.