Bildene er fra Rekonstruksjonen høsten 2000, ledet av Asbjørn Hansen (fra åsted Norge, dengang Kripos) Noen av bildene og deler av teksten kan virke støtende .

Øyeblikket da Jan Helge og “Viggo” møtte Stine Sofie og Lena.

På bildet over her kan vi tydelig se hvor dårlig politiet sitt arbeid er utført. For hvis du ser på bildet så ser du at politikvinnen som spiller Lena er ikledd en hvit bukse og en rød Jakke.

Da Jentene gikk hjemmefra hadde de på seg følgende klær:

Stine Sofie – Hvit bukse og grønnaktig regnjakke
Lena – Burgunderrød jakke og mørk bukse

Da jentene blir funnet drept har jentene på seg følgende klær:

Stine Sofie: Mørk bukse og en grønn ytterjakke
Lena: Hvit bukse og rød ytterjakke

Så hvorfor har ikke jentene på rekonstruksjonen på seg riktige klær som de gikk i hjemmefra?
Bildet bekrefter at politiet har tatt utgangspunkt i at jentene byttet klær på badeplassen fremfor at Jan Helge forklarer seg feil. Dette på tross av at foreldrene til jentene var tydelige på at jentene ikke pleide å bytte klær med hverandre. Ikke bare var de svært forskjellige i størrelser med 2 års aldersforskjell, Stine Sofie hadde på seg en helt ny bukse. Hvorfor skulle jentene ha valgt å bytte bukse av alle ting når de var så forskjellige i størrelsene? Langt større er sannsynligheten for at gjerningsmannen byttet rundt på buksene, enn at jentene gjorde det frivillig.

Jan Helge Andersen står ved inngangen til krattet hvor han hevdet han ikke kunne kaste kniven

Da Jan Helge ble spurt i avhør og i retten om hvorfor han ikke bare kastet kniven da Viggo ga den til ham, svarte Jan Helge at Viggo ville ha funnet og hentet kniven og da endt opp med å drepe Jan Helge også.

Da Journalistene var med politiet og Jan Helge på åstedsbefaringen noterte de seg følgende :

“Så tett er kratett rundt drapsstedet at da politiets teknikere skulle fotografere stedet under rekonstruksjonen med Jan Helge Andersen i Høst, hadde de problemer med å få nok klaring til at det ble brukbare bilder”

Så hvorfor gravde ikke politiet mer i dette? For hvis det Jan Helge fortalte var sant, så kunne han selvfølgelig kastet kniven og Viggo ville antageligvis aldri funnet den igjen, ihvertfall ville han ha brukt mer enn nok tid til at både Jan Helge og Jentene kunne rukket å løpe etter hjelp. Alle så med egne øyne hvor vanskelig det ville ha vært å finne kniven om Jan Helge hadde kastet den inn i det tette krattet.

Jan Helge Andersen sitter med ryggen til mens Viggo angivelig voldtar og siden dreper Lena

I følge Jan Helge sitter han slik som på bildet over, først i 5-6 minutter mens Viggo forgriper seg på Lena, og deretter i 10 minutter mens Viggo skal ha forgrepet seg på Stine Sofie.

Og ser du på bildet kunne Jan Helge enkelt ha stukket av og Viggo ville ikke ha merket det engang der han var opptatt med sitt.

Tanker som i følge Jan Helge går gjennom hodet hans mens han sitter der, med hans egne ord:

“Han skjønner at Viggo vil Voldta jenta men kniven hindrer ham fra å gripe inn”
“jenta skriker ikke men sier det er vondt og “au, au”, ut fra lydene skjønner Jan Helge at kameraten puler jenta.”
“Han tenker at hadde det vært en eldre dame ville han kanskje ha snudd seg, men siden det er små jenter synes han ikke det er interessant i det hele tatt”
“Han skjønner at jenta har smerter de luxe”
“Han håper jenta skal løpe, hvis hun løper vil han ikke løpe etter henne”

Politimannen som spiller Viggo har en hvit pose i hånden så bildet må forestille en situasjon etter drapene

Siden Viggo har en pose i hånden må det bety at denne situasjonen er etter drapene og før de har gått eller på vei bort fra åstedet. Jan Helge ser ut til å være i en bedre posisjon enn Viggo både til å angripe Viggo (spark/hopp) eller rett og slett bare løpe avgårde.

Jan Helge demonstrerer hvordan han alene kutter kvister som ble brukt til å dekke over jentene

På ett eller annet tidspunkt mellom forrige bilde og dette bildet så forsvinner Viggo ifg Jan Helge fra åstedet en stund. Det er i denne stunden Jan Helge insinuerer at Viggo kan ha løpt opp til sykkelen Jan Helge hevder Viggo låste til bommen, hvor han også kan ha hatt mobilen sin og slik kunne svare på tekstmeldinger og fremdeles være koblet opp til EG-A masten. Det vil i såfall si at Jan Helge var Alene på åstedet i minimum 20 minutter, mest sannsynlig nærmere 30 minutter.

I den lange stunden stikker ikke Jan Helge avgårde for å hente hjelp, istede kutter han sirlig og finurlig ned kvister i en diameter på 50 meter fra åstedet slik at det skal bli vanskeligere å oppdage at det er kuttet kvister, slik han har lært i militæret, og dekker til jentene med dem slik at ingen skal finne dem.

Jan Helge demonstrerer hvordan Viggo vasker kniven før de forlater åstedet

Så har Viggo kommet tilbake igjen til åstedet og først nå er det tid for å vaske seg, da det i følge Jan Helge var det siste de gjorde før de begge forlot åstedet.
Legg igjen merke til den passive statistrollen Jan Helge inntar når “Viggo” vasker kniven. Han sitter bare der og fikler med fingrene og titter ned på sitt eget speilbilde. Vasket ikke Jan Helge hendene sine? Hvorfor sitter han bare der uten å vite hva han skal gjøre med hendene sine?
I følge Jan Helge var både han og Viggo sine hender fulle av blod. Hvorfor var det ingen blod på kvistene og trærne som ble kuttet ned? Hvorfor forsvant Viggo fra åstedet i så lang tid med blodige hender? Hvorfor kom Viggo i det hele tatt tilbake? Der sto jo Jan Helge med drapsvåpenet og dekket til jentene alene, hvis han først kunne tvinge kompisen til å gjøre noe så grusomt, så kunne han like lett bare la Jan Helge stå igjen alene fremfor å riske å bli sett på vei tilbake og så på vei hjem igjen? At politiet anså et slikt hendelsesforløpt som sannsynlig i det hele tatt, at en gjerningsmann stikker fra et åsted midt i akten i opptil en halv time, om det er for å sende sms eller noe annet, er i dag omtrent uforståelig.

Asbjørn Hansen som ledet rekonstruksjonen, senere satt han i styret i Stine Sofie stiftelsen, har arbeidet i åsted norge i mange år sammen med advokat Elden, Elden er mangeårig kollega og partner i Elden advokatfirma i sammen med lederen av kommisjonen Siv Hallgren, som igjen er mangeårig kollega med Håkon Brækhus som er de pårørendes bistandsadvokat i Baneheia saken.