Det er fint å se at TV2 nå ruller ut informasjonen mange lenge har visst, informasjon som er så alvorlig at det er skremmende å tenke på at Jan Helge Andersen går fri. Informasjon som har blitt holdt borte fra offentligheten, for kommisjonen og politiet i Oslo. Informasjon som det har versert rykter om i mange år på Sørlandet.

Informasjon som det er helt tydelig at Agder politiet ikke ville skulle komme ut, for tenk om folk fikk vite at Jan Helge Andersen var anmeldt for voldtekt, mannen som de har fremstilt som en hjelpeløs, evneveik guttunge uten evne til å fatte egne beslutninger og i alle fall ikke begå slike handlinger på egenhånd. Gjelder dette alle i Agder politiet, eller kun noen få? Kun Arne Pedersen?

Det er vanskelig å tenke og tro at Agder politiet med en feiltakelse eller ved en glipp glemte å informere både kommisjonen og Oslo politiet om anmeldelsen, selv om de valgte å henlegge saken. 

Det fremstår helt klart som om disse opplysningen bevisst har blitt tilbakeholdt i et forsøk på å ikke få saken gjenåpnet for Viggo K, av frykt for at skandalen og sannheten skulle komme frem.

For å rettferdiggjøre dette har de trøstet seg med at Viggo K uansett må være skyldig, og selv om Jan Helge Andersen tilsynelatende løy om egen rolle så betyr ikke det at Viggo ikke var der, det betyr bare at Jan Helge var mer delaktig enn han har innrømmet.

Det politiet virker å ikke ta med i ligningen er at hvis Jan Helge Andersen var mer delaktig eller like delaktig så er ingenting av det han har fortalt sant, og hele dommen er basert på Jan Helge Andersen sitt eventyr.

Da har han beviselig lyvd enda mer enn før, likevel så mener de at man enda skal tro han på at Viggo K var med, selv om det pr 2022 ikke foreligger ett eneste bevis på at Viggo K var på åstedet, og mobilbeviset som støtter at han var et helt annet sted da drapene ble utført.

Hva feiler det politiet i Agder? Hva feiler det Arne Pedersen? Og hva feiler det folk som enda tenker at det gjør ingenting for Viggo K fortjente det uansett? Hvordan kan et menneske som anser seg som normalt og oppegående tenke slike tanker og enda verre ytre en slik mening, selv om det bare er i en Facebook gruppe?

Man kan ikke oppriktig mene at vi skal ha et samfunn hvor det er greit å straffe feil folk for feil ugjerning fordi man har hørt ting som gjør at man ikke liker dem?

Det er nesten så man ikke tror det man leser, at noen var bare glad til uansett skyldig eller ikke. Velsigne dem med perfekte barn.

Slike folk tror jeg det finnes et eget spesielt sted til på andre siden.

Hvor lenge hadde Agder Politiet tenkt å vente med å fortelle sannheten? Til Jan Helge drepte på nytt? Hva hvis Oslo politiet ikke hadde oppdaget anmeldelsen?

Jan Helges offer ga seg ikke selv om Agder Politiet henla anmeldelsen og ikke trodde på henne, hun søkte om voldsoffererstatning og vant, og fikk tilkjent  200.000 kr i erstatning. De trodde henne. Oslo politiet tror henne. Det er ingen grunn til å ikke tro henne. Det ryktes også at det er Arne Pedersen sin egen samboer som behandlet og henla voldtekt anmeldelsen, og som hvis det stemmer, gir enda ett nytt lag av skuffelse og sjokk i denne saken, da det ikke vil fremstå som noe annet enn et aktivt forsøk på å skjule sannheten.

Og tro ikke at det du leser er alt, det er bare toppen av isberget, men jeg har sagt det før, Jan Helge Andersen har mange svin på skogen, er en svært farlig mann med noen lyster svært få blir født med. Han er helt uten følelser, så kald som det er mulig å få blitt.

Kristiansand er ikke så stort, ryktene har gått i åresvis, det er mange som kjenner offeret og sannheten bak Jan Helge Andersen.

Det finnes kun en riktig ting å gjøre, sette Jan Helge Andersen bak lås og slå. Hvem vet når og om han slår til igjen, men skal man ta den sjansen? 

Et av de viktigste argumentene for å ikke løslate Viggo K etter at gjenåpningen var et faktum, var at han ikke var rehabilitert fordi han ikke innrømmet skyld.

Hva da med Jan Helge Andersen? Han som har latt noen andre ta skylden hans i 21 år, han som kaldblodig og kaldhjertet egenhendig drepte og voldtok to små jenter på vei hjem fra badetur en idyllisk kveld i Baneheia. Han som har voldtatt også før drapene, og skal man tro ryktene, også etter.

Han er ikke rehabilitert og det eneste han har lært er at han slipper unna med det meste så lenge han lyver.

Hvordan kan noen beskytte dette avskummet her og oppriktig IKKE tro at han drepte to jenter alene 19 Mai 2000, når samtlige bevis peker i den retningen? 

Hvorfor er ikke alle mennesker opptatt av sannheten, av fakta, av håndfaste bevis, fremfor tro, følelser og person?

Er det fordi de ikke kan, eller fordi de ikke vil?

Om bevisene hadde pekt på Viggo K så hadde de gjort det, men det gjør de ikke. De håndfaste bevisene, de som har betydning ,de som ikke har noen grunn til å lyve, de er mye viktigere enn alt annet, også viktigere enn  Jan Helge Andersen sine ord, og alle andres ord.

Det som burde være viktigst for alle politifolk, for alle etterforskere og for ethvert oppegående menneske, er sannheten, uansett hva den måtte være.

Denne saken virker av og til for utrolig til å være sann, selv en manusforfatter ville slitt med å dikte opp et komplott på det nivået vi nå bevitner. I Norge er vi oppvokst til lydighet, til å være snill og grei og helst ikke blande nesa si for mye i andres saker, vi har en nesten medfødt tillit til systemet.

Folk flest forventer ikke at politiet lyver eller fabrikerer bevis for å kunne bedre egen statistikk og fremstå som et fremragende organ. 

Enda mindre forventer man det i en grotesk barnedrapssak hvor det eneste riktige for folks sikkerhet er å få tatt riktig mann for riktig forbrytelse. 

Man forventer ikke at systemet jobber på lag med et menneske som beviselig har gjort det verste man kan gjøre, man forventer ikke at man forsøker å legge lokk på viktige opplysninger, og man forventer at selv myndighetene står for sine feil når de oppdages, og vi forventer ikke at uskyldig blir innestengt på ubestemt tid og karaktertdrept av media fordi politiet tar et valg om å legge bort de håndfaste bevisene fordi egen tro har blitt så sterk.

Man forventer at folk flest ikke synes at dette er akseptabelt uansett hvor mye de måtte mislike personen som blir utsatt for justismord.

Og man forventer at folk ikke sparker de som allerede ligger nede, de som på tross av å ha grått og bedt om tilgivelse for synder gjort som barn, som på tross av å ha blitt uskyldig fengslet , som på tross av å ha mistet omtrent alt i 21 år skal enda fortsette å bli sparket fordi noen mennesker lar sine egne følelser overgå alt annet.

Enhver som har satt seg skikkelig inn i saken, i hele dens kompleksitet, og som har litt mer enn grunnskolen i bagasjen vil klare å forstå de psykologiske perspektivene, og ikke minst inneha ekte fakta om hva som har og ikke har skjedd.

Om 9 dager er det 22 år siden to små jenter som såvidt hadde begynt sine liv fikk dem brutalt revet bort på en utenkelig måte.

Den frykten og smerten som ble påført Jentas aller nærmeste, hele sørlandet og hele Norges befolkning, er ingenting mot den frykten jentene må ha følt den korte stunden det tok dem å forstå hva som skjedde før Jan Helge Andersen brutalt tok livet fra dem.

Jan Helge Andersen satte sine lyster og behov foran alt og alle, uten å nøle, uten å blunke. To små jenter, sin beste venn.

Jan Helge Andersen, en likegyldig, empatiløs mann beskyttet av Agder Politi i 20 år.