Fjellvettregel nr 8 er en  god regel generelt, ikke bare i fjellet.

For det er aldri for sent og snu, og det er heller ingen skam.

I går kunne vi i beste sendetid på TV2 nyhetene bevitne Ivar Fashing gjøre nettopp dette.

Ivar Fashing som har skrevet politistudentenes lærebok om etterforskning, mannen som har en doktorgrad i beslutningspsykologi, som har mange års erfaring som etterforsker i kriminalavdelingen og fra den såkalte mordkommisjonen i Kripos.

Mannen som i 2021 gikk ut i VG sin krimpodd og hevdet at Jan Helge Andersens tilståelse i hovedtrekk  er bekreftet av sporene i saken og tekniske funn, og at det kun var ett av Jan Helges avhør som var gjenstand for kritikk.

Mannen som i Februar 2021 skrev følgende på sin egen Facebook side etter at Baneheia Dokumentaren hadde sendt sin første episode på TV Norge:

“Jeg er glad vi bor i et land med ytringsfrihet og seriøse mediehus. I kveld begynner den såkalte dokumentaren om Baneheia saken. Jeg har selv flere ganger avslått å delta i denne produksjonen fordi jeg oppfatter den som et forsvarsskrift for Viggo Kristiansen. Hadde TV Norge og Discovery vært tydeligere i sin åpenbare hensikt om å tale Viggo Kristiansen sin sak, hadde det kanskje vært enklere, men de har altså valgt å kalle dette “Baneheia- Kampen om sannheten”. Agder statsadvokatembeter har sendt inn 60 siders tilsvar til gjennopptakelseskommisjonen. Det er der diskusjonen skal foregå og der er der beslutningen skal fattes. Jeg skal ikke begynne en debatt her om hva jeg mener, men minner om at fare nfor tunnelsyn er like stort uansett hvilken side man argumenterer for.”

I mai 2022 har pipen fått en annen lyd, Ivar Fashing uttaler nå følgende:

“Det har tatt tid for meg, og det er en sak som er vond for alle. Samtidig må vi klare å se på dette som et stort steg fremover for rettssikkerheten i Norge.”

Er Ivar Fashing den første av mange som nå vil tre frem og si det som det er?

Ivar Fashing har forstått at det ikke er en skam å snu. 

Kunne Ivar Fashing satt seg inn i saken mange år tidligere? Ja.

Burde han gjort det før han uttalte seg tidligere? Ja.

Men han har gjort det nå, og han ser nå tydelig at her har det skjedd ting som ikke burde skje, og at Kampen om sannheten er nettopp det.

På den måten klarer Ivar Fashing og redde egen ære, det er selvsagt mange som er på langt dypere vann enn Ivar, men det ser likevel mye bedre ut å stå frem og innrømme egne feil i en sak hvor disse feilene er så åpenbare at selv en 7 åring ville ikke unngått å se dem.

Og hvem kan være uenig i at saken er vond for alle? For det er den, men aller mest er den vond for jentenes pårørende, og for Viggo Kristiansen. Det er dem som har mistet mest av alt oppi det hele.

Ivar Fashing får også full støtte av Jørn Lier Horst, tidligere drapsetterforsker, forfatter, krimekspert, venn og eks kollega av avhørsleder Geir Olaf Hansen (som fikk Jan Helge Andersen til å tilstå drapene i 2000)

Jørn Lier Horst uttaler følgende til TV2:

– Dette skaper et inntrykk av at politiet og påtalemyndigheten i Agder forsøker å konstruere en fortelling som ikke stemmer med virkeligheten. Det er i tråd med hvordan saken har blitt behandlet fra start av, der politiet gikk ut og sa at de hadde DNA-bevis som knyttet Krisitiansen til åstedet, sier han. Horst mener det brukes «retorikk for å overtale og overbevise om at dommen er riktig».

– Å underslå opplysninger er svært alvorlig. Objektivitetsprinsippet må gjelde på alle stadier av en sak, sier Horst, som mener at informasjonen om voldtektsanklagen ville vært relevant for Gjenopptakelseskommisjonen.

Dette etterlater liten tvil om hvor Jørn Lier Horst står. Betyr det at Geir Olaf Hansen også har endret syn siden 2000? Tør de å stå frem?

Geir Hansen sin kone er stor fan av Jørn Lier Horst

Hvem er nestemann som står frem etter å ha fått tenkt seg litt om?

Krimekspert Inge D Hansen som mente Bjørn Olav Jahr sin bok ikke flyttet et eneste komma i dommen mot Viggo K?

Siv Hallgren som utelukkende sa nei til gjenåpning fordi hun er følelsestyrt og venn med de pårørendes bistandsadvokat? Hun har i alle fall kommet så langt at hun uttrykker at det var feil av Agder Politiet å ikke informere dem om voldtektanmeldelsen. Et lite skritt for Baneheiasaken, et stort skritt for frøken Hallgren.

Arne Pedersen ? Det skrev jeg utelukkende for tull, det er vel ingen som tror at denne mannen kommer til å snu seg før han ligger i graven?

Fritjof fjotten nygaard, han som deltok i Baneheia dokumentaren, tidligere journalist , som i dag er direktør for flere lokale mediahus på sørlandet, og som var helt overbevist om at dommen var riktig, har også han sett lyset?

En ting er at Agder Politiet har holdt anmeldelsen skjult, når så denne anmeldelsen blir kjent, og jeg er sikker på at de som nå har uttalt seg også vet hva som kommer frem i denne anmeldelsen, da snur de. Hvorfor? 

Hva er det som gjør at Ivar Fashing står frem nå?
Hva er det i voldtektsanmeldelsen som ryster dem såpass mye at de faktisk velger å ta bladet fra munnen? Som ryster dem mer enn DNA løgn, mer enn mobildatasurr og mer enn Jan Helges 1001 løgner?

Det er noe å tenke over.