I løpet av Oktober vil det komme et svar fra Spesialenheten på om Agder Politidistrikt og/eller eventuelt enkeltpersoner i Agder politiet bevisst og med viten og vilje har forsøkt å gjemme bort at Jan Helge Andersen i 2009 ble anmeldt for voldtekt.

I mange forum refereres det til Spesialenheten for henlagte saker, tiltroen til at de vil dømme sine egne er svært lav. Og kanskje er det slik?

For i akkurat dette tilfellet er det som har skjedd så oppsiktsvekkende at om det blir henlagt er det god grunn til å ha mistilit til Spesialenheten. På lik linje med gjenåpningskommisjonen er disse etater ment å være en sikkerhetsventil i systemet vårt, men hva da når det ikke lenger fungerer slik det skal?

Finnes det mennesker der ute, som har satt seg inn i baneheiasaken, og som oppriktig tror at det var et tilfeldig uhell at voldtektsanmeldelsen aldri ble nevnt verken til kommisjonen eller Oslo politiet?

Hvis du et lite øyeblikk skulle tro at det var slik det gikk til vil jeg minne deg om sakens kjerne. Jan Helge Andersen, den stakkarslige underkuede gutten som ble tvunget med på det verste av sin beste venn. Jan Helge Andersen som sonte lavere straff enn en hasjbaron. Jan Helge Andersen som knapt hadde gjort en flue fortredt forut for drapene.

Uansett hvem som anmeldte Jan Helge Andersen så ville det vekket oppsikt på tinghuset i Kristiansand. Det ville rystet i noe svært grunnleggende i Baneheiasaken og slått store sprekker i det bildet de har tegnet av Jan Helge Andersen.

Det er vel heller ikke tilfeldig at noen av de mest sentrale aktørene fra Baneheiasaken i 2000 også var involvert i anmeldelsen som ble gjemt bort.

Geir Olaf Hansen, Arne Pedersen, Arne sin kone Ingrid Andersen Thoresen, og lederen deres Skaar kaddeberg.

Tilfeldig? Man trenger ikke arbeide i spesialenheten for å forstå at nei selvsagt er ikke dette tilfeldig, dessverre.

Her har noen enten forsøkt å redde egen bak, eller så har noen igjen vært så skråsikre på egen konklusjon at det ble viktigere å følge troen om at Viggo er skyldig enn å følge lover og regler. 

Det er jo faktisk ikke opp til den enkelte polititjenestemann og bestemme hva som er sant eller løgn, rett eller galt. De må gjerne både mene og føle noe, men å holde tilbake og gjemme bort informasjon er å gå langt langt over streken.

Nå som Viggo Kristiansen ble frikjent like før avgjørelsen faller hos Spesialenheten er det fristende å tro at noen vil bli tiltalt, da det antageligvis ville vekket en del spørsmål om tiltale mot politiet ble tatt ut før saken faktisk var avklart av Riksadvokaten.

Så hvis det er slik at spesialenheten henlegger 9 av 10 saker mot sine egne, bør dette være den ENE som faktisk fører til en tiltale.