TANKER OM BANEHEIA SAKEN

19 mai 2000 blir to unge jenter meldt savnet i Baneheia i Kristiansand..To dager senere blir jentene funnet drept og seksuelt misbrukt. 4 måneder senere, 13 September blir Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen siktet og senere dømt for handlingen. Jan Helge innrømmet handlingen men la hovedskylden på sin venn Viggo som til den dag i dag hevder å være uskyldig

I dag er Jan Helge en fri mann mens Viggo enda soner for drapene han mener å ikke ha begått.
Hva er sannheten? Har det blitt begått et justismord større enn fritz Moen saken? I 20 år har Viggo gjort det han kan for å bli hørt, i 20 år har han hardnakket hevdet å være uskyldig, og endelig har noen utenom advokat og hans nærmeste lyttet til hans rop og satt seg inn i saken.

En bok og en dokumentarserie har åpnet øynene for informasjon vi ikke visste om, informasjon som var feil og informasjon som var direkte løgn. Alt dette har for mange satt saken i et helt annet lys, samtidig er det en sak som er så vanskelig å diskutere, for selv om mye tyder på at Viggo er uskyldig dømt var han en vanskelig mann å forsvare.

Men dette handler ikke lenger om bare Viggo, dette handler om rettssikkerheten for hele Norge. Det handler om å se bevisene for det de faktisk er og ikke minst se saken med nye øyne og ny teknologi. Det handler om å ikke kunne bli dømt for andres handlinger der det ikke foreligger andre bevis enn noen som sier du gjorde det. Det handler om å ikke bli dobbelt straffet, eller straffet for noe man ikke har gjort fordi man har gjort en annen handling som var gal. Det handler om så mye mer enn å bare fri Viggo. Det kunne like gjerne vært din venn som gjorde noe fryktelig galt og så la skylden på deg, hvordan ville du følt det om du ble dømt på tross av at de tekniske bevisene mangler og ikke minst viser at du høyst sannsynlig og omtrent umulig kan ha vært på åsstedet?

%d bloggers like this: